ÄhtU kisoissa 2011-2012

 Piirinmestaruuksia Ähtäriin pitkillä matkoilla ja parisprintissä

PM-pitkät matkat hiihdettiin Seinäjoella lauantaina lähes viimeisillä lumilla. Vapaalla hiihtotavalla hiihdetyssä kisassa Matias Mehtonen aloitti M14-sarjassa ÄhtU:n kultamitalien viemisen. Samalla linjalla jatkoi Juho Muhonen M16-sarjassa ja Eero Aittolampi M15-sarjassa. Joonas Mäkelä lisäsi mitalikantaa hiihtämällä kolmanneksi M15-sarjassa.

Parisprint hiihdettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa piirinmestaruustasolla. ÄhtU sai kisat järjestettäväkseen.Kilpailussa molemmalla joukkueen hiihtäjällä oli kolme osuutta. Alle 14-vuotiaat hiihtivät puolen kilometrin ja vanhemmat kilometrin rataa.  Ladut oli ajettu sunnuntaiksi Mustikkavuorella loistavaan kuntoon ja muut E-P:n hiihtäjät saivatkin ihastella Ähtärin lumisia olosuhteita. Valitettavasti osanotto kevään kisoissa jäi pieneksi. Kilpailuista tuli kuitenkin jännittäviä, kun useita sarjoja lähti yhtä aikaa ladulle.
Ähtäriläiset hallitsivat M16-sarjaa, jonka Markus Jousmäki ja Juho Muhonen voittivat. He hiihtivät tasaväkisesti jopa samassa lähdössä olleiden miesten yleisen sarjan hiihtäjien kanssa. Joonas Mäkelä ja Eero Aittolampi hiihtivät hopeaa. Muissa sarjoissa tuli ÄhtU:lle helppoja sijoituksia. M10-sarjalaiset Ville Muhonen ja Paulus Mehtonen sekä naisten sarjassa Heidi Jousmäki ja Jenni Nokelainen hiihtivät ainoina sarjoissaan. Matias Mehtonen ja Tuomas Autio olivat M14-sarjan kolmansia. N12-sarjassa Nea Puskala ja Maija Tukeva sijoittuivat neljänsiksi.

KLL M16-sarjan mitalikolmikko. 2. Juuso Haarala, 1. Vesa Raussi, 3. Juho Muhonen

ÄHTÄRILÄISHIIHTÄJÄT NUORTEN SM-SPRINTEISSÄ JA KLL-MESTARUUSHIIHDOISSA KEMISSÄ.

Nuorten SM-sprintissä epäonnea ja onnistumisia

Kemissä hiihdettiin lauantaina 17.3. nuorten sprinttihiihdon Suomenmestaruuksista. Ähtäriläishiihtäjien karsintahiihdot onnistuivat odotetun hyvin. Yhdeksästä hiihtäjästä kuusi pääsi erävaiheisiin. M20 karsintasijoitukset ( Joonas Kantoniemi 11. ja Taneli Autio 14.)  lupailivat hyvää, mutta alkuerät  olivat epäonnisia. Joonas kolaroi ja kaatui ohitustilanteessa, eikä päässyt jatkoon. Tanelilta rikkoutui sauva vastaavanlaisessa tilanteessa, eikä jatkopaikkaa heltinyt hänellekään. Lopputuloksissa Joonas oli 26. ja Taneli 27. Tiina Autio jäi N18 alkuerässä harmittavasti 0,2 sekunnin päähän välieräpaikasta. Hänen lopullinen sijoituksensa oli 17. M16-sarjassa Juho Muhonen jatkoi kauden hyviä suorituksia ja hiihti itsensä A-finaaliin ja sijoittui lopputuloksissa hienosti viidenneksi. Eero Aittolampi hiihti D-finaalissa ja hänen lopullinen sijoitus oli 21.

Juho Muhoselle KLL-pronssia.

Sunnuntain Koululiikuntaliiton mestaruuskisoissa saatiin Ähtäriin mestaruusmitali, kun Juho Muhonen sijoittui M16-sarjassa kolmanneksi. Juho sai palkan nousujohteiselle harjoittelulleen. Hopeasommassa sijat ovat nousseet 50 huonommalta puolelta pikku hiljaa ja uran ensimmäinen mitali maistui sen vuoksi erityisen makealta.

- Loistava huipennus tälle kaudelle! Hopeasomman nelossija ja eilinen viitossija olivat jo hyviä, mutta tämä oli loistava päätös. Hieno esimerkki tunnollisen työn tuloksista. Ne kun eivät aina puhkea kukkaan ensimmäisen hyvän harjoitusvuoden aikana.

KLL-hiihdot näyttivät myös että Joonas Kantoniemen hiihtoon alkaa  löytyä vauhtia keskitalven vaikeuksien jälkeen.  Joonaksen sijoitus kovatasoisessa M20- sarjassa oli 8. Pauli Keisanen hiihti samassa sarjassa 21:nneksi ja Taneli Autio 23:nneksi

Eero Aittolampi oli lähellä mitalia M15-sarjassa.  Väliaikapisteellä Eero oli vielä kolmantena, mutta lopussa radan tekninen osuus tuotti hänelle vaikeuksia. Maalissa sijoitus oli yhdeksäs vain 3,4 sekuntia pronssista. Markus Jousmäki oli samassa sarjassa 39.

Tiina Autio sijoittui N18-sarjassa 15:nneksi ja Heidi Jousmäki 26:nneksi. Tuomas Autio hiihti M14 sarjassa 53:nneksi

Kemin tulokset

Hopeaa nuorten SM-viestissä Kotkassa

Pauli Keisanen, Taneli Autio ja Joonas Kantoniemi sijoittuivat toiseksi viime lauantaina hiihdetyssä m20-sarjan 3 x 5 km:n hiihdon Suomenmestaruusviestissä.
Pauli avasi viestin loistavasti. Vaikka alkumatkan kompurointi pudotti hänet kymmenennen sijan huonommalle puolelle, nousi hän jo loppumatkasta toiseksi. Vaihtoon Pauli saapui kolmantena Saarijärven Pullistuksen ja Imatran Urheilijoiden jälkeen, 14 sekuntia  kärjestä.  Taneli hiihti toisella osuudella kauden parhaan hiihtonsa nostamalla joukkueen toiseksi. Hän saavutti edellä lähteneen Imatran hiihtäjän, joka vielä kaatui radan pahimmassa laskussa. Ennen vaihtoa Taneli lisäsi vielä eroa takana tulleisiin ja varmisteli jo näin mitalisijaa.  Viimeisessä vaihdossaa Saarijärvellä oli 18 sekunnin johto ja kolmanneksi noussut Kaipolan Vire oli 24 sekuntia Ähtäriä perässä. Joonas  hiihti varmasti viimeisen osuuden, vaikka tiesi että takaa-ajajiksi lähtee kovia hiihtäjiä. Viestin voittoon karkasi Saarijärvi, jonka ankkurina hiihti m20-sarjan yksi kärkinimistä - Sami Lähdemäki. Joonas toi Ähtärin maaliin tuuletellen toisena. Kaipolan Vire pysyi kolmantena.
SM-mitali on myös hieno palkinto vuosia jatkuneelle Ähtärin urheilijoiden seuratyölle.
ÄhtU:lla oli  joukkue myös N18-sarjassa, jossa Jenni Nokelainen, Heidi Jousmäki ja Tiina Autio sijoittuivat 14:nneksi.

Sunnuntaina Kotkassa hiihdettiin pitkien matkojen Suomenmestaruuksista. Pauli Keisanen vastasi parhaasta sijoituksesta ollen m20-sarjan 30 km:n  kymmenes. Joonas Kantoniemi sijoittui 11:nneksi ja Taneli Aution sijoitus oli 22. N17-sarjan 15 km:lla Jenni Nokelainen oli 14. ja Tiina Autio N18-sarjan 15 km:lla 18.

TULOKSET

M 16 viestijoukkue

Hopeasompa, Valkeakoski

 

Juho Muhonen sivakoi Valkeakoskella Hopeasomman finaalissa aivan mitalin tuntumaan, ollen hienosti neljäs. Juho sai hyvän lähtöpaikan 16-vuotiaiden miesten 8 km:n kisassa, kun hän lykki matkaan sarjan viimeisenä. Hiihto ei silti tuntunut parhaalta mahdolliselta, kommentoi Juho, joka jäi harmittavan vähän SM-mitalista. Sijoitus oli kuitenkin hänen paras Hopeasompasijoituksensa.

Eero Aittolampi hiihti 15-vuotiaiden viidellä kilometrillä hienosti kymmenenneksi. Hiihto lähti vähän kankeasti vauhtiin, mutta parin kilometrin kohdalta hiiihto lähti kunnolla käyntiin, kun Eero saavutti kärkeä reilut 20 sekuntia loppumatkasta. Matka vain loppui kesken, kertaili Eero hiihtoaan. Joonas Mäkelä ja Markus Jousmäki hiihtivät talven edellisten kisojen tapaan lähes samoille sekunneille. Joonas oli 15-vuotiaiden sarjan 41. ja Markus 43.

14-vuotiaiden poikien 5km:lla kisassa oli mukana Tuomas Autio. Hänen sijoituksensa oli 83. Matias Mehtonen hiihti 13-vuotiaiden poikien 3km.lla 47:ksi. Oona Eerolan sijoitus 14-vuotiaiden tyttöjen 3km:lla oli 53.

16-vuotiaiden poikien 3X5km:n viestissä Juho Muhonen aloitti viestin lupaavasti. Hän toi ähtäriläisten viestiä lähes koko matkan toisena. Loppusuoralla käytiin tiukkaa taistoa ja Juho lähetti Joonas Mäkelän matkaan kolmantena. Joonas hiihti upean hiihdon, vaikka sijoitus muutamalla pykälällä tipahtikin matkan aikana. Eero Aittolampi kaatui ankkuriosuudella moottorikelkan uraan kisan loppuosuudella ja putosi kymmenenneltä sijalta. Ähtäriläispoikien lopullinen sijoitus oli 11.

Nokelainen, Kantoniemi ja Muhonen hiihtivät piirinmestareiksi

 

Mustikkavuoren hiihtokeskus tarjosi upeat puitteet PM-hiihdoille lauantaina 18.2. Tällöin kisailtiin henkilökohtaisilla matkoilla piirinmestaruuksista perinteisellä hiihtotavalla. 20-vuotiaiden sarjassa ähtäriläismiehet ottivat kolmoisvoiton. Joonas Kantoniemi hiihti kotiyleisönsä edessä piirinmestariksi kymmenen kilometrin kisassa. Hän aloitti ensimmäisen vitosen lenkin rennosti ja kiristi vauhtia kisan loppua kohti. Pauli Keisanen hiihti hopeaa jääden Joonakselle reilut puoli minuuttia. Yleisön riemua täydensi Taneli Aution kolmas sija.

17-vuotiaissa naisissa Jenni Nokelainen hiihti vaativissa kotimaastoissa piirinmestaruuskultaa viidellä kilometrilla. Hän voitti kisan lähes minuutin erolla hopeaa hiihtäneeseen Jalasjärven Sanni Vuoriseen.

Juho Muhonen jatkoi vahvaa näyttöä M16-sarjassa kahdeksalla kilometrillä, kun kisan voitto irtosi reilulla minuutilla. Eero Aittolampi sauvoi puolestaan hopealle M15-sarjan viiden kilometrin kisassa, jääden puoli minuuttia kärkeen. Markus Jousmäki oli kisan viides ja Joonas Mäkelä kuudes.

Ähtäriläisten mitalisaalista täydensi Oona Eerolan pronssihiihto N15-sarjassa. Ähtäriläisnuorten hyvän vireen toivoisi jatkuvan ensi viikonloppuna 25-26.2, jolloin he hiihtävät Hopeasomman valtakunnan finaalissa Valkeakoskella.

12-vuotiaiden poikien sarjassa sauvoi hiihdosta innostuneita ähtäriläislupauksia. Kolmen kilometrin kisassa Iiro Suutarinen oli 8.,Paulus Mehtonen 15., Pyry Suutarinen 18. ja Ville Muhonen 19.

 

PM-viesteissä ähtäriläisille sekä kultaa että hopeaa

 

Mustikkavuori oli kisapaikkana myös sunnuntaina 12.2, kun hiihdettiin piirin viestimestaruuksista. Ähtäri oli saanut valjastettua kotikisoihin peräti kuusi joukkuetta.

 Ähtärin Urheilijoiden 16-vuotiaat pojat hiihtivät ylivoimaiseen voittoon kotiyleisönsä edessä joukkueella Juho Muhonen, Joonas Mäkelä ja Eero Aittolampi. Poikien 3x5 kilometrin viesti sai lupaavan alun, kun Juhon tavoite "paukusta karkuun" toteutui. Hän sai 43 sekuntia eroa toisena vaihtoon tulleeseen Jalasjärveen. Joonas kasvatti toisella osuudella eroa ja Eero toi joukkueensa suvereeniin voittoon, eroa hopeaa hiihtäneeseen Jalasjärveen oli maalissa reilut kaksi minuuttia.

Miehet toivat PM-viestihopeaa Ähtärille joukkueella Taneli Autio, Johannes Karhu ja Joonas Kantoniemi, Joonaksen nostaessa osuutensa nopeimpana joukkueensa toiseksi. Ähtärin miesten kakkosjoukkue joutui jättämään hiihdon toiseen osuuteen ankkuriosuuden hiihtäjän puuttuessa joukkueesta. Kakkosjoukkueesa aloitti Pauli Keisanen, tuoden viestin Markus Jousmäelle.

Myös ähtäriläisnaiset ylsivät hopeaan. Jenni Nokelainen viiletti toisena vaihtoon, reilut puoli minuuttia Kurikalle jääneenä, väliosuudella Laura Muhonen piti kakkospaikan ja Tiina Autio näytti vahvaa hiihtoa ankkuriosuudella ollen osuutensa nopein lähes minuutilla.

14-vuotiaissa pojissa Ähtäri oli neljäs joukkueella Tuomas Autio, Matias Mehtonen ja Iiro Suutarinen. 12-vuotiaiden sarjassa hiihtäneiden Ville Muhosen, Pyry Suutarisen ja Paulus Mehtosen sijoitus oli viides. Tulokset

 

 Kymmenen ÄhtU:n hiihtäjää mukana Valkeakosken hiihtoviikonlopussa 

Juho Muhoselle Hopeasomman esikisojen voitto, Eero Aittolampi hiihti toiseksi

Valkeakoskella lauantaina 21.1 järjestetyt Hopeasomman esikisat olivat ähtäriläisnuorten juhlaa. -Sukset toimivat moitteettomasi ja hiihto tuntui rennolta, miehet 16-sarjan voittoon viilettänyt Juho Muhonen iloitsi. Eero Aittolammen hopeasija M15-sarjassa nosti hiihtäjäkaverusten riemun kattoon. Ähtärin Urheilijoiden Joonas Mäkelä (M15) oli 14. ja Matias Mehtosen (M13) sijoitus oli 18.  Mielenkiinnolla jäämme odottamaan poikien edesottamuksia Hopeasomman finaalissa helmikuun lopulla samoissa Valkeakosken maastoissa.
Joonas Kantoniemi Nuorten Sprintti-hiihdoissa kymppisakkiin

Miehet 20-sarjassa ähtäriläisillä oli hyvä edustus Nuorten Sprintti-hiihdon PM-katsastuksessa Valkeakoskella. Kaikki neljä hiihtäjää pääsivät karsinnasta jatkoon. Joonas Kantoniemi oli karsinnan viides. Alkuerästä hän pääsi vielä hienosti välieriin, jossa hän jäi neljänneksi ja tippui finaalista. Lopputuloksissa Joonaksen sijoitus oli 9., Taneli Aution 19., Johannes Karhun 24. ja Pauli Keisasen 29. N18-sarjassa hiihtänyt Tiina Autio pääsi myös karsinnoista alkueriin saakka. Lopputuloksissa hän oli 14.
Samana viikonloppuna Valkeakoskella kisailtiin myös SM-Yhdistelmähiihdot (10 km perinteinen ja 10 km vapaa) sekä FIS Valkeakoskihiihdot. Paras terä ÄhtU:n mieshiihtäjillä taisi jäädä edellispäivän sprintteihin. M20- sarjan yhdistelmähiihdossa Joonas Kantoniemen sijoitus oli 25., Pauli Keisasen 28. ja Taneli Aution 45. Naisten 18-sarjan viiden kilometrin perinteisen matkalla Jenni Nokelainen oli kahdeksas ja Tiina Autio 15.

 

Kansalliset Nuorten Säläsjärven Hiihdot, Jurva

   M10  2km  Paulus Mehtonen  2.
   M13  3km  Matias Mehtonen  3.
   M15  5km Joonas Mäkelä  6.
   N15  5km  Oona Eerola  1. 
   N18  5km  Jenni Nokelainen  2.
  

 

Seinäjoen Talvikisat 21.1   

   N16  5km  Oona Eerola  6.
   M16  5km  Markus Jousmäki 4.
   N18  5km  Heidi Jousmäki  3.

Juhan hiihdot, Kurikka 15.1
  M10  Paulus Mehtonen  2.
   M14  Matias Mehtonen 3.
   M12  Iiro Suutarinen  4.
   M12 Pyry Suutarinen  6.
   M16  Eero Aittolampi  3.

Teuvan Kansalliset Parran Hiihdot 14.1
  
M10  Ville Muhonen  3.
   M14  Tuomas Autio  8.
   N16  Oona Eerola  12.
   M16  Juho Muhonen  2.
   M16  Joonas Mäkelä  8.
   M16  Markus JOusmäki  11.
   N18 Tiina Autio  6.
   N18  Heidi Jousmäki  7.
   M20  Joonas Kantoniemi  4.
   M20  Johannes Karhu  5.
   M20  Taneli Autio  8.

 

IK-Falken Kansalliset Hiihdot 8.1
    M10  2km  Paulus Mehtonen  3.
    M14  5km  Matias Mehtonen  7.

 

Äänekosken Kansalliset Huiman Hiihdot 8.1
    M14  4km  Tuomas Autio 12.
    M16  8km  Juho Muhonen  1.
    M16  8km  Joonas Mäkelä  8.
    M16  8km  Eero Aittolampi  13.
    M16  8km  Markus Jousmäki  16.
    N18  4km  Jenni Nokelainen 2.
    N18  4km  Tiina Autio 4.
    N18  4km  Heidi Jousmäki  8.
    M20 8km  Taneli Autio  4.
 

Sonkajärvi, Pahkan Hiihdot 7.-8.1
      Sprintti  M20  Joonas Kantoniemi  21.
      M20  15km  Joonas Kantoniemi  3.
      M20  15km  Pauli Keisanen  7.

Rovaniemi, Tapaninpäivän Hiihdot 26.12
    M10  2km  Paulus Mehtonen  3.
    M14  5km  Matias Mehtonen  9.
    M16  5km  Juho Muhonen  1.

Saarijärvi-Hiihdot  26.12
    N12  2,6km  Maija Tukeva  9.
    M14  2,6km  Tuomas Autio  12.
    M16  7,8km  Joonas Mäkelä  11.
    N18  5,2km  Tiina Autio  15.
    M20  10,4km  Taneli Autio  8.

Lehtimäki, Valkealammen Hiihdot 18.12
   M10  2,3km  Paulus Mehtonen  2.
   M10  2,3km  Ville Muhonen  6.
   M12  2,3km  Iiro Suutarinen  4.
   M12  2,3km  Pyry Suutarinen  7.
   M14  2,3km  Tuomas Autio  8.
   M14  2,3km  Matias Mehtonen  9.
   M16  4,5km  Juho Muhonen  9.
   M16  4,5km  Eero Aittolampi  15.
   M16  4,5km  Markus Jousmäki  17.
   M16  4,5km  Joonas Mäkelä  18.
   N18  4,5km  Tiina Autio  2.
   N18  4,5km  Heidi Jousmäki  8.
   M20  9km  Taneli Autio 1.
   M45  4,5km  Matti Autio  4.
   
   Kontiolahden FIS-Kisat 3.-4.12  
M20 sprint Joonas Kantoniemi  34.
  M20 13,2 km  Joonas Kantoniemi  24.